Tammikuussa tuli lopullinen päätös Kuopioon suunnitellun suuren biotuotetehtaan rakentamisesta. KHO hylkäsi Finnpulpin hakeman ympäristöluvan lopullisesti. Tämä päätös on valtava tappio Suomen metsätalouden ja metsäteollisuuden tulevaisuudelle, uusiutuvalle energialle ja koko metsäteollisuuden varaan rakennetulle teollisuudelle Suomessa. Itä-Suomi on suurin häviäjä. Ei tarvitse enää ihmetellä, miksi isot metsä- ja biotalousinvestoinnit menevät pois Suomesta. Hyvänä esimerkkinä tästä on UPM:n biojalostamon rakentaminen Rotterdamiin ja Uruguayihin nouseva valtava sellutehdas. Nyt on Suomessa menossa vihreä siirtymä; metsäteollisuus häipyy hiljalleen pois Suomesta. Valtava työ metsien hyväksi vuosikymmenten aikana valuu osittain hukkaan. Nyt on syntynyt vaarallinen ennakkopäätös, jonka mukaan uutta metsäteollisuutta ei tähän maahan saa rakentaa.
Viisaalle ympäristöpolitiikalle tehtiin nyt suuri vahinko. Parasta, puhdasta tekniikkaa edustava tehdas ei saa lupaa. Samalla jää tuottamatta valtava määrä uusiutuvaa sähköä ja lämpöenergiaa, joka korvataan sitten Venäjältä tulevalla hakkeella ja kohta EU:n hyväksynnän saavalla fossiilisella maakaasulla. Tämä osoittaa käytännössä, mitä on suomalainen ympäristöpolitiikka tänään. Päästöjä lisätään, kunhan vaan muuten näyttää hyvältä laskelmissa. Metsien lisäsuojelu lienee päätavoite, jonka uhriksi Finnpulp jäi. Toinen uhri ovat metsänomistajat ja koneyrittäjät.
Energian hinta on noussut sietämättömälle tasolle. Olemme sähkön tuonnista riippuvainen maa ja virallisten päätösten mukaan puhdasta, uusiutuvaa sähköä ei maahan saa rakentaa. Kaksi tällaista biotuotelaitosta tuottaa sähköä yhden ydinvoimalan verran. Lisäksi saadaan raaka-ainetta liikennepolttoaineiden valmistukseen. Jos oikeasti haluamme, niin kotimaisten polttoaineiden tuotanto voitaisiin nostaa ihan uudelle tasolle, mikä alentaisi liikennepolttoaineiden hintaa. Mutta se vaan ei käy. Kun kampanja turpeen alasajosta oli kiivaimmillaan, jäivät tosiasiat propagandan varjoon. Kaukolämmön tuotannon yhteydessä syntyy pakkasten aikana lähes 3000 MW:n teholla sähköä. Energiaturpeen poistumisen jälkeen tarvitaan kalliita investointeja, jos sähköä halutaan tuottaa. Ja arvokasta kuitupuuta ja tukkiakin poltetaan energiaksi. Näin ei voi jatkaa!
Suomella on edelleen mahdollisuus olla biotalouden edelläkävijä Euroopassa, kunhan emme sitä itse pilaa.
Hannu Hoskonen kansanedustaja Ilomantsi
Julkaistu alunperin Sanomalehti Karjalaisessa, Savon Sanomissa ja Iisalmen Sanomissa