Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti energiakriisin Euroopassa. Sähkön ja polttoaineiden hinnassa se näkyy nyt. Fortumin vaikea tilanne avautui suomalaisille yllätyksenä. Suomen valtio omistaa Fortumista hieman yli puolet. Fortum hankki Uniperin osake-enemmistön seitsemän miljardin euron kaupalla. Suomen kannalta vaaralliseksi tilanteen tekee se, että Saksan valtiolla ja Uniperilla on sopimus erittäin edullisesta kaasun jakeluhinnasta saksalaisiin koteihin ja teollisuudelle. Tämä sopimus tuo Uniperille tälle vuodelle noin 10 miljardin euron tappion.
Olemme Fortumin pääomistajana joutumassa maksamaan saksalaisten energialaskuja. Ministeri Tytti Tuppurainen kävi jo neuvottelemassa Saksan energiaviranomaisten luona. Saksan käytännön mukaan nousseen maakaasun hinta voidaan periä suoraan asiakkaalta, jos Saksan hallitus siirtyy energian sääntelyssä korkeimpaan hätätilaan. Silloin asiakas maksaisi oikean hinnan energiasta.
Ensi talvi on Suomelle hyvin vaikea. Ilmastopolitiikka on johtanut tilanteeseen, jossa hinnat nousevat, samoin päästöt. Vääriin tietoihin perustuen turpeen käyttöä ollaan lopettamassa. Samaan aikaan EU hyväksyi maakaasun. Suomen on tehtävä turpeesta kotimainen huoltovarmuuspolttoaine, joka vapautetaan veroista ja maksuista kokonaan. Yhdistetty lämmön ja sähköntuotanto tuottaa kovilla pakkasilla jopa 3000 MW:n teholla virtaa valtakunnanverkkoon. Nyt kattiloissa palaa tukkia ja kuitupuuta, vaikka se nimenomaan on hallitusohjelmassa kielletty moneen kertaan. Suomi ajaa nyt alas metsäteollisuuttaan ihan tietoisesti. Eduskunnan pitää puuttua teollisuutemme selkärangan tuhoamiseen.
Fortumin tilanne on niin vakava, että hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta pitää kutsua koolle heti. Suomen linja Fortum-asiassa pitää selvittää nyt. Eduskunnan talousvaliokunta kokoontuu tiistaina 19.7 ylimääräiseen kokoukseen. Myös pääministeri, valtiovarainministeri sekä energia-asioista vastaavat ministerit pitää saada valiokuntaan kuultaviksi tilanteen vakavuuden takia. Pääministeri Sanna Marin pitää evästää niin talousvaliokunnassa kuin hallituksen ministerivaliokunnassa Saksan matkaa varten liittokansleri Scholzia tapaamaan. Eduskuntaan asia pitää tuoda pikaisesti pääministerin selontekona. Sen verran vakava asia on.
Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi
Julkaistu Sanomalehti Karjalaisessa 16.7.2022