Huoltovarmuus on laitettava kuntoon

Hannu HoskonenBlogi

Ukrainan joutuminen Venäjän julman hyökkäyksen kohteeksi on nostanut esiin varsinkin Euroopan maiden riippuvuuden kansainvälisestä kaupasta. Energiahuolto ja elintarvikkeiden saanti on vaikeutunut ja hinnat nousevat koko ajan. Huoltovarmuus on vaarassa.

Ruoan hinta on noussut nopeasti ja sama kehitys jatkuu ilmeisen pitkään. Samaan aikaan suomalainen maanviljelijä on taloutensa kanssa suurissa vaikeuksissa. Maatilojen kannattavuus on kriisissä, mikä alkaa olla jo uhka kotimaisten elintarvikkeiden tuotannolle. Moni maatila on joutunut lopettamaan tuotannon pakon edessä. Tuotantopanosten hinnat nousevat koko ajan, varsinkin sähkön ja polttoaineiden hinnat ovat sietämättömällä tasolla. Tehokkain tapa laittaa huoltovarmuutemme kuntoon, on tehdä nopeita, tilojen kannattavuuteen vaikuttavia päätöksiä heti, jotta satoa saadaan mahdollisimman monelta pellolta tänä vuonna. Hyviä päätöksiä on jo tehty, mutta lisää kaivataan varsinkin markkinoiden taholta. Vaikka olemme osana EU:n maatalouspolitiikkaa, se ei voi olla esteenä suomalaisten maatilojen pelastamisessa. EU suunnittelee turvepeltojen käytön kieltoa ja metsiemme käytön rajoittamista ilmastopolitiikan ja monimuotoisuuden perusteella. Kumpikaan ei kuulu EU:n päätettäviin asioihin sopimusten mukaan. Maatalous tarvitsee jo tehtyjen päätösten lisäksi kansallisen pelastusohjelman. Oma elintarviketeollisuus on halpa henkivakuutus. Ilman maatalouden kannattavuutta menetetään vähitellen myös kotimainen elintarvikeketju, joka työllistää yli 300 000 tuhatta suomalaista.

Energiaomavaraisuus on Suomen elinehto. Vaikka Olkiluodon kolmas ydinvoimala on nyt käytössä, olemme kaukana sähkön omavaraisuudesta. Vastoin hallitusohjelmaa olemme polttaneet viime talvena valtavat määrät metsäteollisuuden raaka-ainetta, kuitupuuta ja tukkiakin voimalaitoksissa. Syynä on turpeen väärä luokittelu fossiiliseksi polttoaineeksi, vaikka joka kesä uutta turvetta syntyy. Päästökaupan takia turpeella tuotettu energia maksaa megawatilta reilut 50 euroa. Tuolla hinnalla tukkipuiden polttaminen energiaksi on kannattavaa toimintaa. Tämä metsäteollisuutta hiljalleen kuihduttava automaatti pitää lopettaa heti. EU korostaa päätöksenteossa oikean tiedon käyttöä päätöksenteossa. Sen pitää koskea Suomeakin. Arvokas runkopuu pitää ohjautua metsäteollisuuteen ja se onnistuu vain poistamalla turve päästökaupasta. Tämäkin on tärkeä osa Suomen huoltovarmuutta, jota pitää kohentaa paljon nykyisestä.

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi

Julkaistu alunperin 27.4.2022 Sanomalehti Karjalaisessa ja Savon Sanomissa.