Ilmastokeskustelu saavutti tällä viikolla karmean huippunsa. Innokkaiden taloustieteilijöiden ja ilmastoaktivistien toimesta ollaan suunnittelemassa polttoaineille valtion kontrolloimia ostolupia. Tällä sodan jälkeiseen Suomeen kuuluneella tavalla säännösteltiin erilaisia kulutustavaroita ja elintarvikkeita, joista silloin oli huutava pula. Järjestelmä toimi ja säännöstely loppui 1954 kansantalouden selvittyä sodan jälkeisestä vaikeasta tilanteesta kunnialla.
Nyt esiin nostettu uusi polttoaineiden säännöstely on koruton todiste siitä, miten ilmastokeskustelu on karannut täysin käsistä. Kysymys on uudesta hulluudesta, joka saattaa meidät naurunalaiseksi muualla Euroopassa. Suomi on toiminut vastuullisesti myös ilmastopolitiikassa. Olemme johtava maa Euroopassa uusiutuvan energian tuottajina. Yli 80 prosenttia sähköstä tuotetaan jo nyt päästöttömästi ja Olkiluodon kolmannen reaktorin käynnistyttyä sekä Pyhäjoen ydinvoimalan valmistuttua olemme lähestymässä jo 90 prosentin päästötöntä sähkötuotantoa. Moni muu voimalahanke, mm. tuulivoimalat, koko ajan parantavat meidän tilannetta. Suomen kokonaispäästöt vähenevät pari prosenttia vuodessa, joten mihinkään paniikkiin ei todellakaan ole perusteita. Jos ilmastoasiat oikein ahdistavat päättäjiä, niin lisätään kotimaisen biodieselin tuotantoa omassa öljynjalostamossa. Silloin liikenteen päästöt suorastaan romahtavat nykyisestä. Pienellä veroviilauksella hintakaan ei muutu ja aine on suomalaista työtä. Helppo ja toimiva keino!
Karu totuus tästä ilmastokiihkoilusta taitaa olla yhden aatesuunnan tavoitteiden ajaminen ilmastopolitiikan avulla. Lapsilta viedään maito ja liha kouluruokailusta. Vanhusten ruokailu pakotetaan samaan malliin ja liikenne näköjään kokee saman kohtalon. Valtiovallan tehtävänä on luoda ihmisille turvallisuutta ja uskoa parempaan huomiseen. Tällainen pelottelu on vastenmielistä.
Hannu Hoskonen, kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, Ilomantsi