Aikalisän paikka

Hannu HoskonenBlogi

Virallinen totuus EU:n elvytysrahastosta on, että se on vain yhden kerran käytössä ihan EU-sääntöjen mukaisesti. Kuitenkin EU:n kahden suurimman maan johtajat ovat omilla lausunnoillaan vahvistaneet, että pysyvästä rahoitusjärjestelystä on varmuudella kyse. Saksa todellisena euroalueen voittojen kerääjänä ja Ranska vahvana tukimiehenä johtavat yhteistä Eurooppaa mieleiseen suuntaan. Ranskalaisten pankkien riskit Italiassa olivat liian suuria yksinään kantaa ja elvytyspaketti koottiin kiireellä koronan tarjoaman mahdollisuuden varjolla. Hyvän kriisin ei annettu mennä hukkaan; näinhän Winston Churchill aikanaan opetti politiikan peruskoulussa.

Toinen, entistä suurempi elvytyspaketti on jo EU:ssa suunnittelussa, vaikka ensimmäisen käsittely jäsenmaissa on vasta alussa. Tämän tiedon pohjalta ymmärtää hyvin pari kuukautta sitten julkisuuteen tulleet esitykset EU:n yhteisen velanottomekanismin perustamisesta. Ranskan presidentin tuuletukset kesällä elvytyspaketista syntyneen päätöksen jälkeen olivat aitoja. Maksaja suurten pankkien riskinotolle oli löytynyt.

EU:lle annetaan nyt oikeus velanottoon ja vakuudeksi tulee verotusoikeus suoraan suomalaisten kukkarolle. Lakien ja sopimusten mukaan näin ei saisi toimia. Lisäksi tämä viherryttäminen on langettamassa meille isot vaatimukset metsien käytön kielloista ja suojelualueiden lisäämisestä. Suomen kansantalouden selkärankaa murretaan nyt ilman minkäänlaista laillista perustaa. Nyt olisi aika pysähtyä miettimään, ennen kuin korvaamatonta vahinkoa syntyy.

Hannu Hoskonen

kansanedustaja, ympäristövaliokunnan pj.

Julkaistu Iisalmen Sanomissa 20.11.2020