Asumisen sietämätön kalleus

Hannu HoskonenBlogi

Asumistuella oli alun perin tarkoitus tukea pienituloisten asumista. Nyt, kun metropolipolitiikasta on tullut valtakunnan kehittämisen pääsuunta, on monella muutto kasvukeskuksiin. Pilviin kohonneet tontin hinnat, kallis rakentaminen ja suursijoittajien voiton tavoittelu ovat nostaneet asumiskulut sietämättömäksi. Samaan aikaan valtava määrä maaseudun kiinteistöjä menettää arvonsa kokonaan. Metropolipolitiikka tekee tuhoaan niin maalla kuin kaupungissakin. Asumistuki, yhteensä 2,3 mrd. euroa valuu sijoittajien taskuun, joista yhä useampi ei ole edes suomalainen.

Huolestuttavinta tilanteessa on se, että asumistuen tarve kasvaa kiihtyvällä vauhdilla, mikä alkaa jo näkyä valtiontaloudessakin. Vuokrien noustessa tuettavien määrä on kasvanut koko ajan. Valtiosta on tullut asumistuen kautta vuokramarkkinoiden takuumies, joka takaa varman tuoton asunnonomistajille. Kaikkien tuntema vuokranantaja VVO saa muhkeaa vuokratuloa, joka tulee osittain valtion budjetista. Arvion mukaan valtio maksaa VVO:lle asumistuen kautta lähes sata miljoonaa euroa vuosittain. Verotuottoa sen sijaan valtio ei saa VVO:n osittaisen verovapauden takia. Vielä karumpi esimerkki on ruotsalainen miljardööri Erik Selin, joka yhtiöittensä kautta omistaa lähes 5000 asuntoa Suomessa. Hänen saama tuotto asumiestuen kautta on yli kymmenen miljoonaa euroa. Veronmaksu ei näille ylikansallisille sijoittajille ole ollut ensisijainen tavoite. Asumistuki koituu kuitenkin hänenkin hyödyksi.

Viimeisin ilmiö kasvukeskusten vuokramarkkinoilla on rakennettavien talojen asuntovaraukset, jossa rakennettavasta talosta asuntosijoittaja varaa jopa kymmeniä asuntoja vuokrabisnestä kasvattaakseen. Vuokrat nostetaan maksimiin ja valtio maksaa osansa. Suomeen on luotu sijoittajien tuottoautomaatti, jonka veronmaksaja maksaa korkeina veroina. Tällainen toiminta ei saa enää jatkua, jos haluamme saada valtion talouden tervehtymään ja kustannusten nousun hallintaan.

Nyt, kun sote-uudistusta ollaan tekemässä valinnanvapauden periaatteella, ovat ulkomaiset sijoittajat haistaneet todellisen rahanteon mahdollisuuden. Ammattimaiset markkinamiehet ovat liikkeellä ison rahan toivossa. Eduskunnan on pidettävä huoli sote-päätöksiä tehdessään, että kuntalaisten maksamat verorahat jäävät hyödyttämään paikallistaloutta. Asumistuen kehittyminen sijoitusbisneksen hyödyksi on varoittava esimerkki veronmaksajan joutumisesta rahastettavaksi.

Hannu Hoskonen, kansaedustaja