Ilmastolla politikointia

Hannu HoskonenBlogi

Ilmastonmuutos on päivän asia, joka näkyy kaikkialla. Autuaasti on unohdettu tosiasiat politikoinnin kiihkossa. Vuoden 1990 jälkeen Suomi on puolittanut päästönsä ja sama suunta jatkuu edelleen muutaman prosentin vuosivauhdilla. Näin se vaan on. Tavallinen autoilija tuntuu olevan ilmanpilaaja pahimmasta päästä, kun todistellaan sähköautojen autuutta. Totuus on kuitenkin se, että kymmenen vuotta vanha auto on edelleen taloudellinen ja vähäpäästöinen sellaisenaan. Ja joka vuosi päästöt mitataan katsastuksessa. Sähköauto tuntuu pelastavan maailman. Olisiko pienen harkinnan paikka nyt.

Eduskunnassa säädettiin juuri uusi laki. Liikennepolttoaineissa pitää olla 30 prosenttia biopohjaisia aineita v. 2029. Ja sehän on minimi, enemmänkin saa olla. Meidän kannalta on paras ratkaisu tehdä parempia polttoaineita ja uusia hiljalleen autoja tilanteen mukaan. On suurta tuhlausta romuttaa toimivia autoja nyt, kun sähköautoilla on vasta alkamassa todellinen kehitys kohti kaikkien kukkarolle sopivia malleja. Uuden sähköauton rakentaminen kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja akkuihin tuleva sähkö tuotettaisiin suurimmaksi osaksi kivihiiltä polttamalla. Siinä se maailma pelastuu!

Kaikkein vastenmielisintä on tavallisten ihmisten syyllistäminen oman auton käytöstä, mikä varsinkin maaseudulla on välttämätöntä. Nyt olisi pienen aikalisän paikka ja samalla olisi hyvä huomata, miten monessa asiassa me suomalaiset olemme tehneet asiamme todella hyvin. Suunta on oikea, joten jatketaan huomenna töitä normaaliin tapaan. Se on parasta meille kaikille.

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi