Kotimainen energia kunniaan

Hannu HoskonenBlogi

Energiakriisi on tosiasia, joka kaipaa ratkaisua heti. Kallis energia näkyy nyt hintojen nousuna joka paikassa. Nyt tarvitaan nopeasti pysyviä linjapäätöksiä energian tuotannosta Suomessa. Valtion maksamien avustuksien varaan ei energiapolitiikkaa saa rakentaa.

Ensiksi on oikaistava päästökaupan väärät perusteet, jotka maksavat suomalaisille veronmaksajille 1,5 miljardia euroa vuodessa. Miksi me maksaisimme valtion tukea kalliin energian takia, kun riittää, että oikaisemme päästökaupan väärät perusteet. Turpeesta pitää tehdä tärkeä kansallinen polttoaine vaikka lainsäädännöllä. Nyt turpeen ylimääräiset maksut nostavat hintoja perusteetta. Ja arvokasta runkopuuta ajetaan polttoon kansantaloutemme vahingoksi.

Yhdistetty lämmön- ja sähköntuotanto, CHP, on ylivoimaisen edullinen tapa tuottaa energiaa. Hyötysuhde on 90 prosenttia ja talvella pakkasten aikaan sähköä tulee kylkiäisenä yli 3000 MW:n teholla valtakunnan verkkoon. Se on kaksi kertaa Olkiluoto 3 Reaktorin teho. Tätä ei näköjään haluta huomata, kun CHP:n tuotantoon tarvitaan puun ja turpeen yhteiskäyttöä. Turve on tässäkin se raaka-aine, joka välttämättä tarvitaan, jotta huipputehot saavutetaan. Kovilla pakkasilla Suomi pysähtyy, jos CHP-tuotanto menetetään. Tuuli- ja aurinkoenergia ovat pakkasten aikaan lähes nollissa ja pörssisähkön hintaa ei uskalla edes arvata. Ensi talvesta vielä selvitään turpeen nykyisillä varastoilla. Seuraavia vuosia varten on päätökset tehtävä heti.

Turvekentillä työtään tekevien urakoitsijoiden asema on turvattava eduskunnan päätöksillä. Yrittäjillä pitää olla ainakin kymmenen vuoden varmuus toiminnan jatkumisesta. Toimivaa turvekalustoa on edelleen jäljellä, mutta turvekenttiä poistuu käytöstä uhkaavasti. Koko turvetuotantoon tarvittava ammattitaito on katoamassa. Kun kenttiä suljetaan turpeen kysynnän romahtamisen takia, jää Suomi vaille sekä edullista lämpöä että sähköä. Isku kohdistuu myös maatalouden käyttämään kuiviketurpeeseen ja kasvuturpeen käyttöön. Tällä menolla menetämme maatalouden kannattavuuden viimeiset rippeet ja hyvässä kasvussa olevan kasvuturpeen vientikaupan. Turveurakoitsijoita on kohdeltu erittäin epäoikeudenmukaisesti. Kunnianpalautus on nyt heti tehtävä ja varmistettava kotimaisen energian tulevaisuus. Paljon puhuttu Meri-Porin voimalaitos on pikaisesti korjattava ja käynnistettävä. Sen verran on Fortumin ajateltava myös suomalaisia. Näin Suomi säästyisi pahimmalta ja valtion talouden velkaantuminen vähenisi. Tosiasioiden tunnustaminen ei ole meidän aikanamme haitaksi.

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi

Julkaistu Sanomalehti Karjalaisessa 3.9.2022