Kotimaisen energian kunnianpalautus

Hannu HoskonenBlogi

Viime viikolla Venäjä ilmoitti rajoittavansa Suomeen tulevia raakapuun kuljetuksia Saimaan kanavassa, kun kanavan tullipiste suljetaan jo marraskuun alusta lukien. Muutoksia puukuljetuksiin tulee myös maaliikenteessä, kun 4 maantien ylityspaikan ja 1 rautatien ylityspaikan puukuljetukset loppuvat. Isompi ongelma on ensi vuoden alussa, kun koko Venäjän puuntuonnin uudet säännöt tulevat voimaan.

Olkoon Venäjältä tulevan puutavaran tilanne mikä tahansa, on Suomessa otettava vihdoin ja viimein vakavasti huomioon kotimaisen metsäteollisuuden vaikea tilanne. Samoin kotimainen energiantuotanto on tietoisilla päätöksillä ajettu kriisin partaalle. Molemmat kaipaavat nopeaa suunnan muutosta, jos meinataan hyvinvointivaltiota ylläpitää.

Suomen metsissä riittää hakattavaa metsäteollisuudelle, jos vaan sitä itse haluamme. Samalla hoidetaan myös kotimaisen energian tuotantoa. Oikea ilmastopolitiikka tarvitsee toimiakseen terveet, kasvavat metsät, jotta hiilinielu kasvaa. Metsät ovat meidän todellinen hiilinielu. Jotta metsäteollisuus saisi puuhuollon toimimaan jatkossakin, on kotimaisen ainespuun polttaminen energiaksi lopetettava heti. Näinhän lukee myös hallitusohjelmassa, vaikka se on tässä ilmastohumpassa ajat sitten unohdettu. Kotimaisen energiaturpeen käytön loppuminen on johtanut pelättyyn tulokseen; arvopuuta poltetaan surutta kasvavia määriä. Ja kukaan ei tunnu huolestuvan tilanteesta paitsi Björn Wahlroos, joka on varoitellut metsäteollisuuden vaarallisesta kehityksestä Suomessa. Tällä menolla tehtaita suljetaan ja niistä päätöksistä ei meillä ole valitusoikeutta.

Jotta arvopuun polttaminen loppuisi, on kotimaisen energian tilanne pelastettava heti. Turpeen ja energiapuun yhteiskäyttö pitää palauttaa kunniaan, vaikka EU-neuvottelujen kautta. Sitä vaatii jo ilmastopolitiikkakin, kun energian rahtaaminen pitkistä matkoista pilaa sekä ilmastoa että meidän tieverkkoamme. Myös kotimaisen huoltovarmuuden turvaaminen pitää hoitaa. Turvekalustoa ei saa tuhota tässä ilmastohuumassa. Venäjän puun tuontirajoitukset ovat meille hyvä muistutus vaarallisesta tilanteesta, jonka olemme itse aiheuttaneet. Leikkimisen aika on nyt ohi.

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi

Julkaistu alunperin Sanomalehti Karjalaisessa 26.10.2021