Suomalaisten rahat pidettävä Suomessa

Hannu HoskonenBlogi

Parhaillaan ollaan ratkaisemassa EU:n 750 miljardin euron elvytysrahastoa. Saksan on puheenjohtajamaa ja Angela Merkelin suuri tavoite on saada rahat jakoon heti. Ranskakin on ollut aktiivinen, mikä kertoo selvästi todellisen hyödyn saajat tästä avustuspaketista. Olisiko nyt vihdoinkin aika noudattaa Suomen perustuslakia, Suomen liittymissopimusta EU:hun ja EU:n omaa perussopimusta.

Vaikka Suomen ministerit ovat olleet mukana näissä elvytyspaketin neuvotteluissa, on heidän noudatettava tarkasti perustuslakivaliokunnan antamaa lausuntoa 16/2020. Tämä lausunto on kaikkein tärkein asiakirja elvytyspaketin laillisuutta tarkasteltaessa. Perustuslakivaliokunta toisti tarkalleen saman kannan 14.7.2020 kokouksessaan. Valitettavasti moni ministeri päämisteriä myöten on vedonnut EU:n neuvoston oikeuspalvelun lausuntoon, jonka mukaan elvytyspaketti on EU-sopimusten mukainen. Suomen perustuslain tulkinnan tekee vain eduskunnan perustuslaakivaliokunta. EU:lla ei ole osaa eikä arpaa asiassa.  Ministerien on syytä tietää tämä, jotta välttyy jälkiseurauksilta. Sama lainnoudattamisvelvollisuus koskee myös eduskunnan suurta valiokuntaa, joka on sooloillut asiassa tietoisena perustuslakivaliokunnan lausunnosta. Näin ei voi pitkään jatkua.

EU:n elvytysrahasto sisältää valtavia riskejä, joihin Suomi ei saa sitoutua. Pahin on liittovaltiokehitys, joka on nyt alkamassa. Samoin aloitetaan EU-alueella tulojensiirrot. Onko perusteltua, että pieni Suomi tukee kansantaloudeltaan kymmenen kertaa suurempaa Italiaa, jonka verotus on paljon Suomea kevyempää. Elvytysrahasto sitoisi Suomen loputtomaan toisten maiden velkojen maksuun, mikä olisi kohtalokasta kansantaloudellemme. Suomi saa tarvitessaan paljon edullisempaa rahaa rahamarkkinoilta kuin ikinä EU:n kautta. EU:ssa on menossa kehitys, joka on Suomen kannalta erittäin vaarallista. Se on pysäytettävä heti, ennen kuin korvaamatonta vahinkoa syntyy.

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, ympäristövaliokunnan pj.

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa ja Iisalmen Sanomissa 16.7.2020