Suomen metsätalouden loistava tulevaisuus

Hannu HoskonenBlogi

Valtimon metsäkonekoululla avattiin lokakuun alussa maailman ensimmäinen metsäkonealan simulaatioalue. Uusi oppimisympäristö on huippuosaamista ja osaltaan varmistaa metsäalan menestymisen Suomessa ja varsinkin kotimaakunnassa. Oppia ei tarvitse lähteä kaukaa hakemaan. Valtimon oppilaitoksella on tehty ainutlaatuista työtä ja avattu uusi oppimismaailma halukkaiden käyttöön. Tuote on myös vientikelpoinen. Yhdistettynä kaikkeen muuhun metsäosaamiseen, on kansantaloutemme selkäranka, metsätalous, valmiina edessä olevien vuosien muutoksiin.

Ilmastonmuutos on tosiasia ja siihen vastaaminen on myös suomalaisten asia. Metsien rooli hiilen sitojana nousee suureen arvoon ja Suomessa tämä asia hallitaan. Valitettavasti julkisuuteen levitetään koko ajan virheellistä tietoa metsiemme tilasta. Tosiasia on, että vuotuinen metsien kasvu eli hiilinielu ja puuston määrä eli hiilivarasto ovat yli kaksinkertaistuneet sotien jälkeen. Ihmeellistä on, että suomalaiselle metsäntutkimukselle, jolla on yli satavuotiset perinteet, ei anneta mitään arvoa. Aina löytyy joku viimeisin tutkimus, jolla kumotaan arvostettujen metsäntutkijoiden satavuotinen huippuosaaminen. Kaiken tämän kohinan takana on raaka valtapolitiikka, jolla EU-kortilla ollaan ajamassa Suomen metsiä eri suojeluohjelmiin. Niissäkin olemme jo nyt EU:n huppua.

Toinen uhkakuva metsien lisäkäytölle on kaavoitus. Uusiin maakuntakaavoihin ollaan ajamassa väellä ja voimalla erilaisia aluevarauksia, jotka ovat kooltaan todella suuria. Nämä viattoman tuntuiset aluevaraukset ovat tulevaisuuden suojelualueita, joiden määräykset tiukkenevat vähitellen. Nurmeksen esimerkki kaavoituksen vaikutuksista metsätalouteen on hyvä esimerkki hiljalleen etenevistä metsien käytön rajoituksista.

Ei voi muuta kuin ihmetellä, miksi me suomalaiset haemme tietoisesti lisää vaikeuksia orastavalle kansantalouden tervehtymiselle. Valtiolla on edelleen velkaa yli sata miljardia ja työttömiä on yli 200000. Metsät ovat ehtymätön raaka-ainelähde, jonka viisas hoito luo koko ajan uutta työtä ja samalla hoitaa ilmastoa. Harvennushakkuut metsissämme käyvät parhaillaan vilkkaina, mikä lisää metsien kasvua koko ajan. Kestävä kansantalouden kasvu on koko ajan käsissämme, jos meillä vain olisi viisautta käyttää tämä mahdollisuus. Ruotsi sen jo osaa, soisi tuon viisauden leviävän hieman idemmäksikin.

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi