Tuupovaaralaiset tarvitsevat palvelunsa

Hannu HoskonenBlogi

Viikonlopun iso uutinen Karjalaisessa 21.5.2017 oli Tuupovaaran terveyskeskuksen sulkeminen. Siun soten suunnitelma on jo niin pitkällä, että päätös asiasta tehdään kiireisellä aikataululla. Ei voi muuta kuin hämmästellä, miten maaseudun ihmisiä kohdellaan Suomessa. Koko ihmisen elämän kannalta tärkein palvelu voidaan lakkauttaa niin, että palvelua käyttävät ihmiset lukevat uutisen lehdestä muutama päivä ennen lopullista päätöstä. Jo on aikoihin eletty. Tuupovaaralaiset tarvitsevat laadukkaat sosiaali-ja terveyspalvelut jatkossakin lähipalveluina.

Viime vuosien iso myllerrys on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen. Muutoksen keskeltä on alkanut kuulua huolestuttavia viestejä palvelujen heikkenemisestä maaseutukunnissa. Suomea ollaan keskittämässä kaikin keinoin suuriin kasvukeskuksiin. Jokaisella suomalaisella on oikeus hyviin peruspalveluihin kotiseudullaan. Sen takaa Suomen perustuslaki. On päivän selvää, jos terveyskeskus menee kiinni, niin palvelujen saatavuus heikkenee ja työpaikat siirtyvät pikkuhiljaa maakuntakeskukseen.

Suomi on nyt vaarallisella tiellä, jonka merkit ovat jo luettavissa. Kaupungeissa asuntojen hinnat nousevat kohisten, mikä on johtanut jo valtiontalouden merkittävään ongelmaan. Vuokrien kohotessa asumistukimenot ylittävät jo kaksi miljardia vuosittain ja menojen kasvu kiihtyy koko ajan. Valtion velka kasvaa osittain tästä syystä. Virallisissa juhlapuheissa vannotaan biotalouden luovan uuttaa kasvua kaikkialle Suomeen, mutta samaan aikaan valtiovalta keskittää kaiken mahdollisen pääkaupunkiseudulle tai ainakin maakuntakeskuksiin.

Tuupovaaran tapaus osoittaa karulla tavalla, miten maaseutuun suhtaudutaan Suomessa. Nyt on vihellettävä peli poikki Siun sotessa, ja alettava miettiä maakunnan sotepalveluja koko maakunnan kannalta. Joka ainoa maaseudun terveyskeskus voidaan laittaa kiinni Tuupovaaran tapauksessa käytetyillä perusteilla. Lähtökohtana pitää olla lähipalvelujen järjestäminen omassa terveyskeskuksessa ihmisten lähellä. Jos palvelut lakkautetaan, on sen seudun tulevaisuus vakavasti uhattuna. Se on syytä muistaa myös parhaillaan eduskunnassa olevia sotelakeja käsiteltäessä.

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi