Demokratia olisi hyvästä myös EU:lle

Hannu HoskonenBlogi

Ei ehtinyt EU-vaalien tulokset vanheta, kun EU iski taas yhden esteen Suomen kansantaloudelle. Ennallistamisasetus hyväksyttiin ministerien voimin, vaikka luultiin jo parlamentin hylänneen koko paketin. Voiko tämä olla totta demokratialla ylpeilevässä Euroopassa. Varsinkin, kun Itävallan vihreä ympäristöministeri Leonore Gewessler äänesti ennallistamisen puolesta vastoin Itävallan hallituksen virallista kantaa. Demokratiassa ei voi toimia näin. Koko EU:lta putoaa pohja pois, kun päätöksiä tehdään jäsenmaiden päätöksiä loukaten.

Suomen kansantalouden tilanne heikkenee ja tällä menolla joudumme EU:n alijäämämenettelyyn. Vaarassa on myös Suomen luottokelpoisuuden laskeminen, joka nostaisi korkoja välittömästi. Nykyisellä valtion velkamäärällä se tietäisi miljardien lisäleikkauksia julkiseen talouteen. Nyt on menossa viime hetket oikaista Suomen kansantalouden syöksykierre kotimaista vientiteollisuutta elvyttämällä. Metsäteollisuus tarvitsee kaiken runkopuun jalostusta varten. Turve on palautettava heti lailliseksi polttoaineeksi, jotta sellutehtaat ja sahat pysyvät tuotannossa. Runkopuun polttaminen tekee nyt miljardien eurojen menetyksen kansantaloudelle. Samoin päästökaupan takia kallis energia on leikannut ostovoimaa kiihtyvällä vauhdilla. Tulossa oleva ennallistamisen maksaa miljardeja, johon meillä ei ole varaa. Nyt kaupat hiljenevät, asuminen kallistuu ja monelle suomalaiselle pelkkä sähkölasku alkaa olla vaikea maksettava. Näin ei voi jatkua.

Jotta Suomi pääsisi oikeasti talouskasvun tielle, on päästökaupan tietoisesti väärät luvut oikaistava heti. Suomi on oikeasti hiilineutraali maa, joka maksaa nyt kallista laskua tietoisesti annettujen väärien lukujen takia. Olemme nyt samassa tilanteessa kuin Itävalta, jota oma ympäristöministeri huijasi oman kansansa vahingoksi. Demokratia vaatii aina rehellisyyttä, joka on oikea tie kaikille meille.